Atlas banka očekuje dobit od skoro milion EUR

Bez autora
Jan 08 2012

Atlas banka je, prema procjenama menadžmenta, prošlu poslovnu godinu, koju je između ostalog obilježila i ekonomska kriza, završila uspješno, sa blizu milion EUR dobiti. Depoziti u Atlas banci ostali su na nivou prošlogodišnjih, što znači da nijesu smanjeni. Ekonomska kriza je bitno uticala na poslovni rezultat svih banaka u Crnoj Gori, što je i razumljivo s obzirom na stanje u crnogorskoj ekonomiji, odnosno na izuzetnu zaduženost privrede i građana, visoku nelikvidnost i nedovoljno praćenje tržišnih potreba. Efikasnost crnogorske ekonomije nije na željenom nivou, a prisutni su i drugi problemi. Crna Gora u okviru federalne države nije imala odgovornost za usklađenost uvoza i izvoza, što je nakon sticanja nezavisnosti morala da preuzme u cjelini. U suprotnom dolazi do velikih debalansa i problema koji posljedično utiču na kompletan ekonomski život države.

Atlas banka očekuje dobit od skoro milion EURAtlas banka je, prema procjenama menadžmenta, prošlu poslovnu godinu, koju je između ostalog obilježila i ekonomska kriza, završila uspješno, sa blizu milion EUR dobiti.

Iz banke su agenciji Mina-business saopštili da su depoziti u Atlas banci ostali na nivou prošlogodišnjih, što znači da nijesu smanjeni.

»Ekonomska kriza je bitno uticala na poslovni rezultat svih banaka u Crnoj Gori, što je i razumljivo s obzirom na stanje u crnogorskoj ekonomiji, odnosno na izuzetnu zaduženost privrede i građana, visoku nelikvidnost i nedovoljno praćenje tržišnih potreba«, kazali su predstavnici Atlas banke.

Oni su podsjetili na prognoze Vlade prema kojima će Crna Gora ove godine ostvariti pozitivan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali i na potrebu strukturalnog usklađivanja crnogorske ekonomije.

»To je dugoročan proces, bez kojeg ćemo i dalje imati ogroman platni deficit, koji je u prethodnom periodu pokrivan, najprije stranim direktnim investicijama i prodajom preduzeća i nekretnina, a zatim je donekle regulisan iz kredita koji ne mogu ići u nedogled«, naveli su iz Atlas banke.

Efikasnost crnogorske ekonomije, kako su dodali, nije na željenom nivou, a prisutni su i drugi problemi. Crna Gora, kako su kazali, u okviru federalne države nije imala odgovornost za usklađenost uvoza i izvoza, što je nakon sticanja nezavisnosti morala da preuzme u cjelini.

»U suprotnom dolazi do velikih debalansa i problema koji posljedično utiču na kompletan ekonomski život države«, objasnili su predstavnici banke.

Oni smatraju da je nerealno očekivati ozbiljniji pad kamata u ovoj godini, jer je osnovni izvor za kreditiranje štednja građana i privrede na koju se plaća visoka kamata. Zbog toga i takozvana pasivna kamatna stopa utiče na dosta visoke aktivne.

U banci su ocijenili i da pitanje o eventualnoj većoj dostupnosti kredita u ovoj godini, posebno za privredu, predstavlja banalizaciju realnog odnosa banka – privreda. Korektno bi, kako su naveli, bilo da se postavi pitanje da li u Crnoj Gori postoji kreditno sposobno preduzeće koje nije dobilo traženi kredit.

»Elementarno se zaboravlja na izuzetno veliku zaduženost crnogorske privrede, odnosno da se kreditno nesposobnim preduzećima nigdje ne daju krediti, pa ni u Crnoj Gori. Ukoliko bi banke prihvatile da odobravaju kredit takvim preduzećima, onda bi bio neminovan brzi pad, i banaka i bankarskog sistema u cjelini«, poručili su iz Atlas banke.

Neophodno je, kako su kazali, izmjeniti set zakona koji bi trebalo da budu u funkciji brže naplate kredita putem odobrenih hipoteka i fiducija.

»Nažalost, Crna Gora je jedna od rijetkih država u Evropi koja više štiti dužnike nego povjerioce. U značajnoj mjeri je u propisima još prisutan socijalistički pristup, iako je ekonomija privatizovana«, saopštili su predstavnici Atlas banke.

Vlada bi, prema njihovim riječima, trebalo da pomogne kod evropskih i svjetskih finansijskih institucija, da se što brže i pod povoljnijim uslovima dobiju povoljniji izvori dugoročnog finansiranja crnogorske ekonomije i dijela infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik